Τα πρώτα “μαθήματα” ξεκινούν…στο σπίτι
Το πρώτο “μάθημα” κολύμβησης είναι το μπάνιο του μωρού στο σπίτι. Το μπάνιο του νεογέννητου είναι αυτό που επηρεάζει πολλές φορές, τη μετέπειτα σχέση του με το νερό. Ένα καλά σχεδιασμένο μπάνιο είναι σαν την αγαπημένη σου ταινία – μια εμπειρία που θα θέλεις να επαναλαμβάνεις.
Η ώρα του μπάνιου από το σχεδιασμό της ακόμη δεν πρέπει να γίνεται με βιασύνη, ώστε να προετοιμαστείτε και να χαλαρώσετε πραγματικά μαζί με το μωρό. Καλό είναι το μπάνιο του μωρού να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά. Θα πρέπει το μωρό να είναι ξεκούραστο και να μην πεινάει. Απομονωθείτε από τον έξω κόσμο, κλείνοντας την τηλεόραση, τα τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από το βρεφάκι σας, αφοσιωθείτε ο ένας στον άλλον με όλες σας τις αισθήσεις. Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο τοποθετείστε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ σε απόσταση ενός χεριού από την μπανιέρα. Θα χρειαστείτε ένα παιδικό σαμπουάν, ένα σφουγγάρι, μία πετσέτα και μια λοσιόν ή καλύτερα φυσικό λαδάκι.
Μπείτε μαζί με το μωρό σας στο μπάνιο, έτσι του προσφέρετε την ζεστασιά και την επαφή που χρειάζεται μαζί σας το νεογέννητο(φυσικά αφού ο ομφάλιος λώρος μειωθεί). Μην αντιμετωπίζεται την εμπειρία αυτή με φόβο και άγχος, δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε εάν το μπάνιο γίνει σωστά. Τα μωρά λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στο υγρό στοιχείο μέσα στην κοιλιά σας, είναι πλήρως εξοικειωμένα με αυτό. Το νερό θα πρέπει να είναι τόσο βαθύ ώστε να καλύπτει τουλάχιστον το μισό από το σώμα του μωρού σε ύπτια θέση. Το βάθος του νερού αποτρέπει το μωρό να κρυώσει, καθώς μειώνει τον αέρα στο χώρο της μπανιέρας. η θερμοκρασία του νερού για ένα νεογέννητο θα πρέπει να είναι μεταξύ 32 και 35 βαθμούς κελσίου, ενώ του χώρου 20 χωρίς να ξεπερνά τους 24 βαθμούς κελσίου.
Η ώρα του μπάνιου θα πρέπει να είναι μια χαρούμενη εμπειρία, χρησιμοποιώντας μία ευχάριστη και ασφαλή θέση, αυτή είναι η ύπτια θέση. Τυχόν κλάμα του μωρού στην αρχή του μπάνιου είναι φυσικό, καθώς αυτό πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή περιβάλλοντος. Μην επηρεαστείτε αρνητικά από αυτό, καθώς αυτή η ανησυχία θα περάσει και στο βρέφος. Επιμείνετε ήρεμα και το μωρό θα χαλαρώσει και θα αισθανθεί ασφαλές μαζί σας. Χρησιμοποιείστε την μπανιέρα ή τα πόδια σας για τη υποστήριξη του μεγαλύτερου βάρους του μωρού, παρά τα χέρια σας τα οποία και γλιστράνε περισσότερο. έτσι μπορεί με ελεύθερα χέρια να πλύνετε το μωρό και να υποστηρίξετε το κεφαλάκι του αν χρειαστεί, ώστε να μην γυρνάει στο πλάι.
Είναι καλύτερα το νερό να καλύπτει τα αυτιά του μωρού σας και να μην είναι ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω από αυτό, καθώς αυτό ενοχλεί το βρέφος. Τα βρέφη δεν λερώνονται ιδιαίτερα, για αυτό και χρειάζεται απλώς απαλό τρίψιμο του σώματός τους και όχι έντονες κινήσεις που θα ερεθίσουν το σώμα του παιδιού και θα το ενοχλήσουν. Είναι επίσης σημαντική η συχνή αλλαγή θέσης του μωρού στην μπανιέρα, καθώς αυτό θα του δώσει διαφορετικά ερεθίσματα, ανάπτυξη των αισθήσεων και θα εξασκήσει διαφορετικούς μύες του σώματός του.
Μόλις το μπάνιο τελειώσει τυλίξτε αμέσως το μωρό με μια πετσέτα με τα χέρια κολλημένα κοντά στο σώμα.
Προσοχή, δεν αφήνουμε ποτέ ένα μωρό μόνο του στην μπανιέρα, ούτε και με την επίβλεψη από τα μεγαλύτερα αδέρφια, ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Αν χρειαστεί να βγούμε για λίγο από την μπανιέρα τυλίγουμε το μωρό με την πετσέτα και το παίρνουμε μαζί μας.